DSVSA Salaj , Comunicat de presa, PPA-Doh

Comunicat de presă

In data de 14 02 2019 a fost stabilit diagnosticul de Pestă porcină africană la trei porci morţi in gospodărie si trei porci bolnavi cu simptome clinice de boală. La data diagnosticarii in exploataţie au mai existat un numar de 17 porci care nu au prezentat simptome clinice de boală.

 În data de 16 02 2019 s-a întrunit Comitetul local de combatere a bolilor care a stabilit măsurile ce se impun respectiv întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea sursei de infecţie, evaluarea animalelor in vederea despăgubirii proprietarului,eutanasierea porcinelor din gospodărie, recoltarea probelor pentru examen de laborator si ecarisarea teritoriului prin metode alternative precum si dezinfecţia  exploataţiei.

Este interzisă comercializarea,înstrăinarea sdau miscarea sub orice forma a porcilor vii,a cărnii si produselor din carne de porc provenite din zonele  de restricţie ca urmare a evoluţiei virusului Pestei porcine africane.

Reamintim cetățenilor județului Sălaj, faptul că, datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza judeţului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat. În scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane personalul de specialitate din cadrul DSVSA Salaj desfășoară în permanență, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii și a cărnii destinate comercilizării în unități specializate, dar și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porci vii proveniți din exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană.

Astfel în cursul anului 2019 s-au  desfășurat zilnic controale in trafic pe principalele artere rutiere a județului Salaj, în urma cărora au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, au fost depistati   porci transportaţi ilegal care au fost eutanasiaţi şi au fost ecarisate cadavrele.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Sălaj solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Sălaj va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Director executiv,

Dr.Martin Mircea-Adrian

 

Responsabil comunicare,

Dr.Chindriş Vasile