Mircea Martin, directorul DSVSA Sălaj care face performanță de peste 15 ani
Din 2005, Mircea Martin ocupă funcția de director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, iar în cei 15 ani de activitate a reușit să ducă instituția în topul celor mai performate Direcții Sanitare din țară, reușind an de an perfornamțe notabile.
Pe lângă activitatea zilnică, directorul Mircea Martin se luptă pentru atragerea fondurilor necesare dezvoltării instituției. A reușit să modernizeze și să reabiliteze sediul DSVSA Sălaj, care este la ora actuală unul dintre cele mai impunătoare și mai dotate sedii din țară, dar și cel mai performant laborator.
DSVSA Sălaj va avea cel mai performat laborator de analize din țară
„Am depus un proiect pe fonduri europene in valoare de 100.000 de euro la AFIR, care este aprobat. Am reusit sa obtinem partea de cofinantare de la ANSVSA si acest proiect se va desfasura si se va finaliza pana la finele acestui an. Proiectul consta in achizitia unei linii PCR, pentru tot ce inseamna organisme modificate genetic, precum si toate analizele specifice care se efectueaza prin PCR cum ar fi PPA clasic si alte boli. Ne preocupam sa diversificam si sa extindem mai multe metode prin achizitia celui mai nou aparat care corespunde din toate punctele de vedere. Prin acest proiect mai achizitionam si o linie Elaiza. Aceste linii sunt aparate de ultima generatie si ne preocupa sa tinem pasul cu tot ce inseamna noutate in ceea ce priveste testele de laborator pe care DSVSA poate sa le efectueze. Suntem intre judetele fruntase si incercam ca aceste tehnici si metode de laborator sa se extinda si sa putem efectua la nivelul judetului Salaj cat mai multe analize, ca probele sa nu fie trimise in alte judete. Incercam ca prin achizitionarea acestor aparate si prin pregatirea personalului sa putem sa ne extindem pentru ca, cu aceste aparate se pot face mai multe analize, nu doar pentru PPA”, a precizat directorul DSVSA, dr. Mircea Martin.
31 de miliarde de lei vechi pentru modernizarea clădirii laboratorului
„Un alt proiect cu care ma mandresc este faptul ca am obtinut din partea ANSVSA un proiect de modernizare a laboratorului DSVSA in valoare de 31 miliarde de lei vechi. Banii ii avem, s-au obtinut cu aviz, licitatia este finalizata. Suntem in faza de incheiere de contract si se incep lucrarile de modernizare a laboratorului. Laboratorul odata modernizat va fi probabil cel mai modern laborator sanitar-veterinar din nordul Transilvaniei, intrucat am avut in atentie toate detaliile, circuitul, dotarea lui, in asa fel incat sa tinem pasul cu tehnologia de ultima generatie. Este un lucru impresionant pentru un judet mic care se zbate sa tina pasul cu judetele mult mai mari si mai bogate. Saptamana viitoare semnam contractul, iar lucrarile se vor finaliza in termen de 18 luni”, a declarat directorul executiv al DSVSA Salaj, Mircea Martin.
DSVSA Sălaj ține sub control virusul PPA
De la primele cazuri de PPA în Sălaj care au fost depistate la mistreț evoluția bolii a fost trenantă, au trecut trei ani de când boala evoluează în județul nostru și în județele vecine. DSVSA Sălaj a reușit performanța de a ține boala la granița județului ceea ce este un lucru foarte important, fapt pentru care ea nu a evoluat culminant în interiorul județului și nu a pătruns în interiorul unei ferme de porci, datorită implicării factorilor decizionali: Prefectura, CLCB, UAT-uri, medici veterinari concesionari și populați.
Directorul Martin ține să aprecieze că populația în mare parte a înțeles măsurile impuse pentru combaterea bolii, acele măsuri care implică anunțarea oricărei îmbolnăviri la medicul veterinar, achiziția de porcine din unități autorizate și cu aviz DSV, limitarea circulației porcinelor și a respectării măsurilor impuse de autorități în zonele de restricții.
Dr. Mircea Martin spune că sunt câteva recomandări care dacă crescătorii de animale le-ar respecta, evoluția bolii ar fi mai redusă:
– interzicerea furaj[rii cu furaje de pe câmp din zonele afectate (avem situații în care noile focare apărute se datorează dina această cauză);
– avem specificul creșterii în semilibertate a porcilor în anumite zone din județ (unii crescători încalcă dispozițiile trasate în CLCB, lasă porcii în libertate), DSV aplicâ în continuare sancțiuni pentru cei care nu respectă aceste recomandări;
– populația să nu achiziționeze porci din locuri neautorizate fără autorizație DSV și de la persoane necunoscute (sunt animale neidentificate și au statut necunosct).
„Acestea ar fi câteva măsuri care ar duce la diminuarea apariției de noi focare de boală”, spune directorul Martin.
Direcția Sanitar Veterinară se luptă să combată virusul COVID-19
Instituția este în special orientată în respectarea tuturor măsurilor de combatere a COVID-19, în special în unitățile de producție și de comercializare, tocmai din dorința de a asigura în bune condiții necesarul de alimente pentru populație. Directorul Martin precizează că din toate studiile până la această dată, COVID-19 nu se transmite prin alimente.
Din activitatea DSVSA Sălaj nu lipsesc controalele privind respectarea condițiilor de ecocondiționalitate – SMR privind acordarea de subvenții de către APIA. Termenul limită pentru efectuarea acestor controale este sfârșitul lunii septembrie, iar exploatațiile sunt alese aleatoriu de către APIA București.
Înspecțiile în exploatații care au drept scop verificarea stării de sănătate a animalelor în special a porcinelor pentru combaterea PPA și PPC, actualizarea bazei naționale de date a tuturor exploatațiilor din județ.
În această perioadă de vară DSVSA Sălaj efectuează verificări la unitățile de alimentație publică situate în preajma stațiunilor turistice, vor fi controale la cantinele școlare pentru a fi pregătite de începerea noului an școlar. O atenție deosebită este acordată și asupra comerțului cu alimente online privind înregistrarea acestora la DSV și respectarea condițiilor de procesare, depozitare și comercializarea acestor alimente. DSV verifică firmele autorizate pentru catering.
„Avem în vedere continuarea lucrărilor de modernizare a laboratorului sanitar-veterinar și totodată pregătirea unor noi metode de acreditări după finalizarea lucrărilor”, a transmis directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin.
Preluat din www.monitoruldesalaj.ro , data 12.08.2020