DSVSA Salaj , COMUNICAT DE PRESA

Nr. 6046 / 21 01 2020

COMUNICAT DE PRESA

Prin notificarea Comisiei Europene am fost informați că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din județul Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de  curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie.Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar.

Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe printre care si judetul Salaj.

Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene.

Reprezentanții Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj(DSVSA), au demarat verificări la operatorul alimentar prevazut in lista de distribuţie iar in urma controlului s-a constatat că in unitate nu au fost recepţionate carne si organe de curcan provenite din Ungaria.

Serviciile sanitare veterinare din România, alături de celelalte instituții membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor (CLCB) județene instituie măsuri conform legislaţiei naționale și europene.In acest context DSVSA Sălaj a informat operatorii economici din domeniul industriei alimentare si crescătorii de păsari asupra măsurilor de prevenire a răspindirii bolii.

Aceleași măsuri se aplică în toate statele membre în care a fost diagnosticată gripa aviară.

Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr.Martin Mircea Adrian

 

 

Responsabil comunicare,

Dr.Chindriş Vasile