DSVSA Salaj , FIȘA POSTULUI ,pentru concursul organizat pentru ocuparea unei functii publice de executie vacante de Consilier, clasa I, grad professional superior in cadrul serv. COSA

AUTORITATEA NATIONALA SANATARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR APROBAT

Director executiv,

dr. Mircea Adrian MARTIN

 

 

 

 

DIRECTIA DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR SALAJ
SERVICIUL CONTROL OFICIAL SIGURANTA ALIMENTELOR
COMPARTIMENTUL CONTROL OFICIAL ALIMENTE DE ORIGINE ANIMALA

 

 

FIȘA POSTULUI

Nr. 5/2021

 

Informatii generale privind postul

 

  1. Denumirea postului: consilier  superior
  2. Nivelul postului : funcție publică de execuție
  3. Scopul principal al postului :

–  realizează controale oficiale în domeniul sigurantei alimentelor, în conformitate cu Programele de Supraveghere şi Control aprobate de A.N.S.V.S.A. şi Programul Naţional Cadru de Control Reziduuri, întocmeşte raportările specifice şi le transmite la A.N.S.V.S.A.;

 

Conditii specifice pentru ocuparea postului

 

  1. Studii de specialitate: studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul fundamental științe biologice și biomedicale, ramura de ştiinţă medicină veterinară, domeniul de licenţă medicină veterinară, specializarea medicină veterinară;

 

  1. Perfecționări ( specializări ):

 

  1. Cunostinte de operare/programare calculator (necesitate și nivel):- recomandabil cunoasterea programelor MS Office-Word, navigare Internet: -nivel mediu
  2. Limbi straine ( necesitate si nivel de cunoastere): –
  3. Abilitati, calitati si aptitudini necesare:

– capacitatea de analiza si sinteza;

– capacitatea de a rezolva eficient problemele;

– capacitatea de asumare a responsabilitatilor;

– capacitatea de a comunica;

– capacitatea de a lucra in echipa;

– capacitatea de gestionare a resurselor alocate;

– creativitate, spirit de initiativa, flexibilitate, adaptabilitate la schimbări;

 

  1. Cerinte specifice:

– deplasări în ţară, delegări, detaşări, disponibilitate de lucru peste program.

  1. Competenţă managerială ( cunoştinţe de management, calităţi şi aptitudini manageriale):-nu este cazul

 

Regimul conflictului de interese

 

În exercitarea atribuţiilor, persoanele angajate în cadrul D.S.V.S.A. SALAJ au obligaţia de a respecta următoarele reguli de integritate, în conformitate cu prevederile legale:

  1. Nu pot rezolva cereri, lua decizii sau participa la luarea deciziilor care privesc speţe ale persoanelor fizice şi juridice cu care au relaţii cu caracter patrimonial sau care au astfel de relaţii cu rudele sau afinii lor până la gradul II inclusiv;
  2. Nu pot exercita activităţi şi ocupa funcţii în alte domenii din sectorul privat care sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile funcţiei ocupate;
  3. Nu pot fi implicate în activităţi din domeniul privat care au legătură directă sau indirectă cu proiectele finanţate din programe în cadrul cărora A.N.S.V.S.A. sau instituţiile subordonate acesteia desfăşoară activităţi de gestionare/implementare;
  4. Au obligaţia să se abţină de la orice fel de implicare în activităţile specifice D.S.V.S.A. SALAJ dacă se regăsesc într-una din situaţiile descrise la pct. 1, 2 şi 3;
  5. Dacă se regăsesc în situaţiile descrise la pct. 1, 2 şi 3, au obligaţia să informeze de îndată şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct;
  6. Au obligaţia de a sesiza, conform prevederilor legale, toate situaţiile de încălcare a regulilor de integritate stabilite mai sus.

 

 

 

 

 

Atribuţiile postului:

 

 ATRIBUȚII SPECIFICE:

1.realizează controale oficiale în domeniul sigurantei alimentelor, în conformitate cu Programele de Supraveghere şi Control aprobate de A.N.S.V.S.A. şi Programul Naţional Cadru de Control Reziduuri, întocmeşte raportările specifice şi le transmite la A.N.S.V.S.A.;

  1. efectuează controalele oficiale prin metode şi tehnici adecvate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, precum şi cu procedurile şi ghidurile aprobate de A.N.S.V.S.A.;
  2. verifică condiţiile care au stat la baza autorizării unităţilor atunci când desfăşoară controale oficiale; în cazul în care se identifică nereguli grave, de natură să producă prejudicii consumatorilor, vor lua măsuri de sistare a producţiei/activității în respectiva unitate. În cazul în care operatorul din sectorul alimentar nu este în măsură să furnizeze garanţii adecvate cu privire la producţia viitoare, va declanşa procedurile de retragere a autorizării unităţii sau de suspendare 12 a autorizării unităţii; în cazul în care operatorul din sectorul  alimentar poate garanta că va rezolva deficienţele într-un termen rezonabil;
  3. aplică sancţiuni contravenţionale principale şi complementare şi poate propune suspendarea şi/sau interzicerea activităţii unităţilor supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în urma constatării deficienţelor/neconformităţilor în controlul oficial efectuat, în conformitate cu prevederile legale;
  4. întocmeşte proiectul de Plan cifric anual în baza Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor şi îl supune spre avizare conducerii D.S.V.S.A;
  5. monitorizează şi răspunde de realizarea Planurilor cifrice anuale aprobate;
  6. stabileşte şi dispune aplicarea măsurilor de confiscare a produselor şi subproduselor alimentare sau nedestinate consumului uman, de origine animală , respectând prevederile legislaţiei în vigoare din domeniul sanitar – veterinar şi al siguranţei alimentelor, în urma controlului oficial, şi verifică modul de realizare a acestor măsuri, precum şi modul de corectare a neconformităţilor care au determinat aplicarea acestor măsuri;
  7. participă împreună cu alte instituţii abilitate, la acţiuni comune de control oficial sau la verificarea şi cercetarea unor presupuse abuzuri şi ilegalităţi în domeniul specific de activitate;
  8. răspunde de întocmirea corectă, potrivit legislaţiei specifice, a Procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
  9. solicită, după caz, în exercitarea acţiunilor de control oficial la operatorii economici, copii ale documentelor şi/sau alte documentaţii relevante;
  10. participă la realizarea misiunilor întreprinse de DG SANTE, în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, prin prezentarea activităţii proprii, precum şi la realizarea misiunilor de audit întreprinse de către A.N.S.V.S.A;
  11. răspunde, în termenele legale, la petiţiile, sesizările repartizate spre soluţionare, potrivit legii;
  12. participă la instruiri dispuse de A.N.S.V.S.A.;
  13. răspunde de elaborarea şi transmiterea, spre avizare, directorului executiv, a proiectului de Plan cifric anual, în conformitate cu prevederile Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor în vigoare;
  14. controlează respectarea normelor privind siguranţa alimentelor în toate unităţile care produc, prelucrează, procesează, depozitează, transportă, distribuie, valorifică şi comercializează alimente de origine animală şi răspunde de aplicarea măsurilor corective care se impun;
  15. răspunde de aplicarea măsurilor de supraveghere şi profilaxie a zoonozelor, precum şi soluţionarea notificărilor de alertă S.R.A.A.F în cazul unităţilor din domeniul alimentar care produc, procesează, depozitează, transportă distribuie şi/sau comercializează produse de origine animală;
  16. efectuează expertiza produselor de origine animală în unităţile care produc, procesează, depozitează, comercializează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, inclusiv prin prelevare de probe în vederea examenului de laborator al produselor de origine animală;
  17. monitorizează şi controlează modul în care se respectă prevederile legale referitoare la subprodusele animale ce nu sunt destinate consumului uman, pe domeniul specific de activitate;
  18. întocmeşte situaţiile specifice privind gestionarea SNCU pe domeniul specific de activitate şi le transmite Serviciului/Biroului Catagrafie, Autorizare, Înregistrare şi Evidenţă Informatizată;
  19. controlează respectarea legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare, cu privire la ecarisarea teritoriului, la igienizarea incintelor, la colectarea, transportul, manipularea, depozitarea, utilizarea şi eliminarea SNCU, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea unităţilor implicate în neutralizarea SNCU din cadrul unităţilor de abatorizare/procesare pe teritoriul de competenţă al D.S.V.S.A.;
  20. efectuează controalele oficiale prin metode şi tehnici adecvate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, precum şi cu procedurile şi ghidurile aprobate de A.N.S.V.S.A.;
  21. răspunde de realizarea în teritoriu a acţiunilor din Planul cifric anual;
  22. asigură realizarea şi monitorizarea acţiunilor specifice din Planul Naţional de Control Reziduuri şi Planul de monitorizare şi control al contaminanţilor;
  23. supraveghează şi monitorizează, în condiţiile legii, activitatea personalului contractual care realizează controlul oficial în unităţile de producere, procesare, depozitare, transport, valorificare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală, precum şi activitatea unităţilor respective;
  24. controlează implementarea procedurilor privind buna practică de igienă şi aplicarea principiilor HACCP de către operatorii economici, pe domeniile specifice de activitate;
  25. dispune măsurile legale de sancţionare contravenţională pentru încălcările legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor constatate în urma controalelor
  26. aplică măsuri de reţinere oficială/sechestru sau confiscare şi dispune retragerea şi/sau neutralizare alimentelor de origine animală, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
  27. dispune remedierea deficienţelor constatate în urma controalelor realizate, inclusiv reexpedierea produselor neconforme;
  28. realizează evaluarea unităţilor autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea încadrării în grupa de risc, în baza procedurilor transmise de către A.N.S.V.S.A.;
  29. monitorizează şi raportează conducerii D.S.V.S.A. rezultatul acţiunilor de control în domeniul său specific de activitate, pe teritoriul de competenţă al D.S.V.S.A.;
  30. realizează acţiuni de control în vederea identificării fraudelor alimentare şi altor activităţi ilicite ce aduc atingere intereselor publice şi private în domeniul alimentar;
  31. participă, în urma solicitărilor, la analiza proiectelor depuse în ceea ce priveşte aspectele legate de proiectarea, amplasarea şi construirea unităţilor care vor fi autorizate sanitar-veterinar, sub aspectul siguranţei alimentare, inclusiv a celor care intenţionează să acceseze fonduri naţionale şi europene;
  32. realizează misiuni de audit, potrivit competenţelor şi procedurilor stabilite de A.N.S.V.S.A., în unităţile de profil supuse controlului sanitar–veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  33. înregistrează, prelucrează şi interpretează datele tehnice colectate din cadrul unităţilor de industrie alimentară, privind rezultatele examenelor de laborator pentru depistarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile (EST) şi întocmeşte situaţiile periodice oficiale pe care le înaintează la A.N.S.V.S.A;
  34. realizează controale specifice şi asigură completarea şi transmiterea documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;
  35. verifică conformitatea depozitelor de destinaţie la importurile de alimente de origine animală, prevăzute în Documentul de intrare şi datele existente legate de înregistrarea unităţilor;
  36. efectuează controale oficiale la destinație, în cazul comerțului intracomunitar/importului de alimente de origine animală și SNCU, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în cazul notificării de către Biroul/Compartimentul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export;
  37. soluţionează petiţiile primite în responsabilitatea sa şi comunică răspunsurile către Biroul/Compartimentul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export, având în vedere respectarea termenului legal de răspuns către petent, în conformitate cu prevederile legale;
  38. realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice.

Identificarea functiei publice corespunzatoare postului

 

  1. Denumirea: consilier
  2. Clasa : I
  3. Gradul profesional: superior
  4. Vechimea in specialitate  necesara: 7 ani

 

 

Sfera relationala a titularului postului

1.Sfera relationala interna:

  1. a) Relatii ierarhice:

-subordonat fata de: – șef serviciu COSA

–  director executiv adjunct DSVSA Salaj.

–  director executiv  DSVSA Salaj.

-superiorpentru: nu e cazul;

  1. b) Relatii functionale:

– colaborează cu toate structurile din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și

pentru Siguranța Alimentelor Sălaj;

c)Relatii de control:unitatile supuse controlului sanitar veterinar

  1. d) Relatii de reprezentare: nu e cazul ;
  2. Sfera relationala externa:
  3. a) cu autoritati si institutii publice: potrivit cerintelor implicate de indatoririle generale ale postului detinut, numai cu aprobarea șefului de serviciu COSA, a directorului executiv adjunct/ directorului executiv al DSVSA Salaj
  4. b) cu organizatii international: nu este cazul.
  5. c) cu personae juridice private: nu este cazul.

 

  1. Limite de competență: conform pregătirii profesionale, atribuțiilor și responsabilităților specifice postului, cu respectarea prevederilor legale

 

  1. Delegarea de atributii si competenta : în situația lipsei justificate de la serviciu, (concediu de odihnă, concedii pentru incapacitate temporară de muncă și pentru alte situații deosebite, delegații,etc.), atribuțiile din fișa postului se preiau de către dr. LEITAN SORINA sau, în lipsa motivată a persoanei nominalizate, de către un funcționar public din cadrul SCOSA care îndeplinește condițiile de studii și vechime.

 

INTOCMIT DE :

 

  1. Numele si prenumele: BOB MIRCEA CIPRIAN
  1. Funcția publică de conducere: șef serviciu
  2. Semnătura:___________________________
  3. Data întocmirii: 09.06.2021

LUAT LA CUNOSTINTA DE OCUPANTUL POSTULUI:

 

  1. Numele si prenumele:
  2. Semnătura: ________________
  3. Data :

 

 CONTRASEMNEAZĂ:

 

  1. Numele si prenumele: BACSO LASZLO

 

  1. Funcția publică de conducere: DIRECTOR EXECUTIV ADJUNCT

 

  1. Semnătura:___________________________

 

  1. Data: